FRANTIŠEK MAXMILIÁN KAŇKA (1674–1766)

František Maxmilián Kaňka se narodil 19. srpna v roce 1674. Tento významný český architekt pozdně barokní architektury po svém studiu v zahraničí spolupracoval na stavbách s předními architekty Giovannim Battistou Alliprandim, Janem Blažejem Santinim-Aichelem a Kiliánem Ignácem Dientzenhoferem i soudobými sochaři a malíři. Ve své tvorbě a úzkému propojení se zadavateli se věnoval jak sakrálním zakázkám, tak i profánním stavbám pro aristokracii.

V letošním roce si připomínáme 350 let od jeho narození a představíme řadu děl, která jsou dominantami české krajiny i měst.

Mezi nejznámější Kaňkova díla patří zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, postavený pro hraběte Františka Ferdinanda Kinského, na kterém spolupracoval s Janem Blažejem Santinim-Aichelem. Dále rozsáhlý barokní areál Loučeň s kostelem a parkem, přebudovaný z původně středověké tvrze na zámek s kaplí, později upravenou do dispozice kostela Nanebevzetí Panny Marie. V období romantismu byl zámecký areál doplněn o anglický park a několik dalších drobných objektů a soch. Kaňka se podílel i na významných církevních stavbách, kam řadíme například: kostel sv. Jana Nepomuckého v Kutné Hoře, kostel Narození Panny Marie v Roudnici nad Labem, kostel sv. Havla v Liběchově a kostel sv. Václava v Žihli a mnohé další realizace.

Den architektury můžete podpořit na portálu Darujme.
This is default text for notification bar

 

Na některé akce je potřeba předchozí rezervace. Vybrané akce v regionech je možné rezervovat již nyní, u ostatních budou rezervace spuštěny 15. září v 18.00.

Těšíme se na Vás!