UHERSKÝ OSTROH – FUNKCIONALISMUS NA ZAPADLÉM MALOMĚSTĚ

Bytovými a dalšími prostory funkcionalistické vily s majiteli objektu, sběratelem Radimem Kopálkem a etnografkou Helenou Beránkovou. Obytný dům s obchodními prostorami navrhl pro Arnošta Adlera, židovského obchodníka s koloniálním zbožím, architekt Josef Hahn, místní rodák působící ve Vídni. Vila byla postavena v letech 1934–1936, ale Adlerovi ji využívali jen pár let; v roce 1943 zahynuli v Osvětimi. Po válce sloužila jako sociální bydlení a po vyřízení restitučních nároků byla neobydlená a chátrala. Dům svědčí o využívání a zneužívání architektonicky hodnotného objektu během druhé poloviny 20. století a také o úpadku živého regionálního centra na ospalé maloměsto. Objekt prochází postupnou rekonstrukcí. Ve skladištních prostorách jsou vystaveny dopravní prostředky a zařízení řemeslnických dílen. Zpřístupněny jsou i byty a terasa s výhledem na historické centrum a hřebeny Chřibů a Bílých Karpat.

 

Provádí: Radim Kopálek, majitel objektu a soukromý sběratel; Helena Beránková, etnografka; emeritní zaměstnanec Etnografického ústavu Moravského zemského muzea

 


so 28. 9., ne 29. 9. | 10:00 | před vilou Adler, Kostelní č. 153, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště


 

Den architektury můžete podpořit na portálu Darujme.
This is default text for notification bar

 

Na některé akce je potřeba předchozí rezervace. Vybrané akce v regionech je možné rezervovat již nyní, u ostatních budou rezervace spuštěny 15. září v 18.00.

Těšíme se na Vás!