FRYŠAVA POD ŽÁKOVOU HOROU – PROHLÍDKA HOTELU MEDLOV S MAJITELEM

Za historií i budoucností hotelu Medlov se současnými majiteli. Hotel Medlov se nachází na Vysočině a nese název podle nedalekého Medlovského rybníka v oblasti Žďárských vrchů. Jeho historie sahá až do roku 1933, kdy ho postavil podnikatel Leoš Stehlík. Původně sloužil jako hotel s dívčím táborem a architekt Alois Wachsman, známý svou spoluprací s Osvobozeným divadlem, navrhl funkcionalistickou budovu harmonizující s přírodním prostředím.

Po druhé světové válce byl hotel zestátněn a začal sloužit jako rekreační zařízení pro státní podniky. V letech 1968–1973 prošel areál výraznou přestavbou podle návrhu architekta Jiřího Herzána. Modernistická přestavba zahrnovala břízolitovou omítku, kovová zábradlí a charakteristickou střechu s „V“ sloupky. Hlavními částmi stavby jsou jídelna a ubytovací prostory, navržené tak, aby poskytovaly komfortní výhled na okolní krajinu.

Tento rok hotel Medlov slaví dvě významná výročí: 90 let od zprovoznění původní funkcionalistické budovy a 50 let od dokončení přestavby v bruselském stylu. V současnosti hotel vlastní rodina Piskořů, která se snaží udržovat historický charakter a tradici místa. V rámci Dne architektury se zde koná pestrý celodenní program, na který se návštěvníci mohou přihlašovat na e-mail: info@medlovhotel.cz.

 

Rozpis prohlídek během dne:

9.00 – 9.45 Medlov funkcionalistický (45 min, 35 os.)

9.45 – 10.30 Medlov bruselský (45 min, 35 os.)

10.30 – 11.00 Pokoj na Medlově (30 min, 12 os.)

11.15 – 11.45 Umění na Medlově (45 min, 25 os.)

12.00 – 12.30 Nábytek a materiály na Medlově (30 min, 20 os.)

12.30 – 12.45 Medlovské výhledy (15 min, 10 os.)

13.00 – 14.15 Medlov technický (75 min, 20 os.)

14.30 – 15.00 Pokoj na Medlově (30 min, 12 os.)

16.00 – 16.45 Medlov funkcionalistický (45 min, bez omezení)

16.45 – 17.30 Medlov bruselský (45 min, bez omezení)

17.30 – 18.00 Pokoj na Medlově (30 min, 12 os.)

22.30 – 23.30 Noční zážitková prohlídka – sklepením až do sauny (60 min, 20 os.)

 

Medlov funkcionalistický

Komentovaná prohlídka exteriérů a interiérů. Od původního středověkého městečka Pánů z Medlova až po modernistickou stavbu dívčího tábora od architekta a umělce Aloise Wachsmanna. Během prohlídky návštěvníci spatří: louku Obecnici, jižní fasádu staré budovy (A. Wachsmann / P. Smetana), pavlač staré budovy a v interiérech ikonický Stehlíkův krb či vinárnu, která dříve sloužila jako kavárna.

Délka prohlídky: 45 minut, maximální kapacita 35 osob.

Prohlídka je dostupná také v angličtině s kapacitou 20 osob.

 

 

Medlov bruselský

Komentovaná prohlídka exteriéru fasády a interiérů přízemí. Pozdně bruselská architektura nového Medlova od Jiřího Herzána. Během prohlídky návštěvníci uvidí v exteriéru ikonickou bruselskou prosklenou fasádu a jižní průčelí. V interiéru je čeká návštěva knihovny, recepce s ručně malovanou mapou, historické telefonní budky, zimní zahrady s kopulí a kovanou mříží, která otevírá pohled na enfiládu, dále jídelny a sálu s jevištěm.

Délka prohlídky: 45 minut, maximální kapacita 35 osob.

Prohlídka je dostupná také v angličtině s kapacitou 20 osob.

 

 

Noční zážitková prohlídka – sklepením až do sauny

Za tajemstvím nočního Medlova, včetně chlazení vzduchotechnikou a unikátního vytápění, navrženého pro horský objekt ve výšce 730 m n. m. Co se v noci skrývá v útrobách hotelu? Straší na Medlově duchové, nebo snad lidé? Během prohlídky návštěvníci uvidí v exteriéru noční pohled na bruselskou prosklenou fasádu a jižní průčelí, stejně jako vstup pro účinkující. V interiéru je čeká Stehlíkův krb, suterén spojovacího krčku, starobylá váha a psací stroj u výtahů, vzduchotechnika, uhelna, kotelna, jeviště a krb pod klenbou. Na závěr se návštěvníci zahřejí u otevřeného krbu pod klenbou, díla Pavla Smetany.

60 min, maximální kapacita 20 osob

 

 

Pokoj na Medlově

Původní pokoj v nové budově podle návrhu Jiřího Herzána a Oldřicha Plhoně. Co zůstalo zachováno z jeho historického půvabu? Během prohlídky návštěvníci uvidí: prostor před výtahy s průhledem do chodby, samotnou chodbu, interiér pokoje a balkón s krásným výhledem.

Délka prohlídky: 30 minut, maximální kapacita 12 osob.

 

 

Umění na Medlově

Prohlídka odhalí umělecké poklady Medlova, které zahrnují díla od Jana Drdy a Vladimíra Sychry až po Jana Kodeta a Alfreda Habermanna. Jak souvisí skladatel a muzikant Jaroslav Ježek s designérem Jaroslavem Ježkem? Prohlídka zahrnuje návštěvu Stehlíkova krbu, vinárny s menšími plastikami od Alfreda Habermanna, spojovacího krčku s „Nevěstou“ od Igora Šalamouna, podloubí se sochou „Živý pramen“ od Jana Kodeta, kované mříže v zimní zahradě od Alfreda Habermanna, recepce hotelu s malovanou mapou a tajemnými soškami pro Expo 58 od Jaroslava Ježka, a pláže od Karla Součka.

Délka prohlídky: 45 minut, maximální kapacita 25 osob.

 

 

Medlov technický

Jak se na Medlově volalo a jak se posílala pošta? Byl čas řízen elektročasem od Pragotronu? Které hodiny jsou původní a které pouze muzejní isntalací? Jak se na Medlově topilo, chladilo a zásobovalo? Technické řešení fasády břízolitem. Jak původně vypadal severní portál a jak to bylo s letním a zimním vchodem. Během návštěvníci uvidí: telefonní ústřednu v recepci s telefonní budkou, 16 mm promítačku, diapozitivy, fenomén elektročas, technické propojení budov, vzduchotechniku, chladící box výčepu, bramborárnu v nejnižším patře objektu, uhelnu a kotelnu včetně technického řešení vytápění crittalem, zaměstnaneckou jídelnu, lyžárnu v exteriéru břízolit, zásobovací rampu, autobusovou zastávka a severní fasádu

75 min, maximální kapacita 20 osob

 

 

Nábytek a materiály na Medlově

Proč byl osloven Antonín Kurial? Dochovalé původní vybavení a materiálové řešení včera a dnes. Bylo barevné ladění vinárny navrženo původně a nebo vzniklo až za pochodu? Kdo navrhoval křesla v lobby? Antonín Šuman a největší sbírka modelu 1958. Jak se na Medlov dostala křesla z Thermalu? Během prohlídky uvidíte: vlnu vs. koženku inventáře Vinárny, křesla a stolečky zimní zahrady, židle od Antonína Šumana, křesla Thermal (Věra a Vladimír Machoninovi), fragmenty původního vybavení pokojů, navštívíme: vinárnu, zimní zahradu, jídelnu a televizní prostor u výtahů.

30 min, maximální kapacita 20 osob

 

 

Medlovské výhledy

Navštívíte střechu hotelu s neobyčejným výhledem na Medlov. Celý areál parku a louky Obecnice jako na dlani. Běžně přístupné pouze pro privátní návštěvníky vířivky.

15 min, maximální kapacita 10 osob

 

 

Piskořovi na Medlově

Jsme teprve třetí majitelé v historii. Jak si splnit v mladistvém nadšení sen a koupit hotel bez peněz. Cítíme s jako majitelé nebo správci? Považujeme se za hoteliéry a nebo jsme jen blázni? Co znamená hodnota „vítej zpátky“? Děláme jen marketing a nebo to opravdu žijeme? Jsme sluníčkáři, co mají rádi přírodu, nebo zlatokopové z Prahy?

45 min, přednáška, maximální kapacita 80 osob

 

 

Průvodce: Jan a Klára Piskořovi, majitelé hotelu Medlov


Rezervace prohlídek na mail info@medlovhotel.cz.

so 28. 9. | 9:00 | Hotel Medlov, Fryšava pod Žákovou horou 143, 592 31


 

Den architektury můžete podpořit na portálu Darujme.
This is default text for notification bar

 

Na některé akce je potřeba předchozí rezervace. Vybrané akce v regionech je možné rezervovat již nyní, u ostatních budou rezervace spuštěny 15. září v 18.00.

Těšíme se na Vás!